Ce să faci în leadership pentru a-ți îmbunătăți rezultatele

Unele persoane care vor să scadă în greutate caută programme magice, care le vor ajuta să piardă kilogramele în plus fără să schimbece mănâncă sau cât de des fac mișcare. Reclame online promovează sisteme care te vor face milionar peste noapte. Ne dorim soluții ușoare și rapide la probleme mari, care să aducă rezultate mari.

Ei bine, nu știu vreo dietă magică și n-am văzut niciun program de îmbogățire rapidă care chiar să meargă, dar știu un truc “magic” pe care îl poți face pentru a-ți îmbunătăți rezultatele ca lider.

Nu e nevoie de echipament special. Nu trebuie să participi la vreun seminar scump. Nu-ți ia mult timp să înveți această abilitate, însă va fi nevoie de planificare.

Iată ce e: fii prezent.

Sună simplu, nu? Cum ar putea ceva așa simplu să aducă o îmbunătățire semnificativă în rezultatele tale în leadership? Mulți lideri au timpul ocupat de întâlniri, ședințe și încearcă să rezolve probleme operaționale, fără a reuși să prioritizeze prezența lor pentru echipă.

Fii prezent astfel încât atunci când vii, să nu reprezinte un eveniment. Dacă vii doar să anunți știri importante, persoanele care lucrează pentru tine vor deveni defensive din momentul în care apari.

Aceste scuturi defensive fac comunicarea complicată. Dar dacă ești prezent mai des, faptul că tu apari va fi doar ceva normal. Scuturile rămân jos și comunicarea poate avea loc. Astfel, oamenii sunt deschiși și mediul este propice pentru creativitate, inovație și găsire de soluții.

Fii prezent ca să afli mai multe despre echipa ta. Rapoartele și statisticile nu îndeplinesc obiectivele. Trebuie să vezi oamenii la lucru pentru a-i înțelege, pentru a înțelege ce îi motivează, ce nu le place să facă, când sunt eficienți, care e stilul lor de lucru preferat.

Apoi, asigură-te că le creezi spațiul ideal pentru a se afla în zona lor de productivitate maximă. Unul dintre obiectivele tale este să armonizezi resursele (umane, financiare, de producție, etc), așa că observația directă te va ajuta să vezi aspecte pe care oamenii nu le împărtășesc în ședințe de grup sau individuale.

Fii prezent ca oamenii să te cunoască. Cel mai bun mod de a crea o relație strânsă cu persoanele din echipa ta este ca aceștia să te vadă la muncă. Să fie inspirați de stilul tău de leadership, să înțeleagă mai bine obiectivele generale de business și cum munca lor contribuie la atingerea lor.

Astfel, le arăți oamenilor ce e important. Poți să ai 1 sau 2 mesaje simple despre misiunea companiei și rolul angajaților în a o îndeplini. Fiind prezent, le dai șansa să aprofundeze mesajele și să le împărtășească mai departe.

Fii prezent pentru a face corecții mici. Viața ta ca lider va fi mai ușoară dacă faci mai multe corecții mici ale cursului lucrurilor în loc de corecții mari. Fiind prezent, vei observa rapid când lucrurile nu merg conform planului, având informații „de la firul ierbii” mai degrabă decât din rapoarte și cifre (fără a nega însă importanța lor).
Fii prezent pentru a descoperi lucruri noi despre lumea reală. Lumea reală nu vine la tine în birou, aranjată frumos în poveștile de la alți manageri. Dacă vrei o viziune nefiltrată asupra realității, ieși din birou și lucrează alături de oamenii din echipa ta.

Ce înseamnă să fii prezent? Diferă în fiecare companie și echipă, dar de multe ori răspunsul este „mai mult decât o faci acum”.

Fă o prioritate din a fi prezent pentru echipa ta. Nu face o trecere rapidă, ca apoi să pleci. Pentru a obține beneficiile din prezența ta, trebuie să acorzi suficient timp pentru a observa, asculta și comunica. Trebuie să faci ca fiecare întâlnire cu un membru din echipă să fie o ocazie de coaching, încurajare și îndrumare.

Nu te aștepta la încredere instant. Dacă nu ai fost prezent până acum, echipa va avea probabil dificultăți să aibă încredere în schimbarea ta de atitudine. Explică-le că îți dorești să te implici mai mult și oferă-le timp să-și schimbe așteptările. Ai răbdare, beneficiile fac ca investiția de timp și efortul să merite.

Să fii prezent e un concept ușor de înțeles, însă trebuie să-l transformi într-un obicei. Asta durează timp, probabil câteva luni. Și e nevoie de efort și atenție. La început, probabil va trebui să adaugi „prezența ta” în programul zilnic.

Să fii prezent nu te va ajuta să slăbești sau să devii milionar. Dar este un obicei „magic” ce te-ar putea face un lider mai bun.

Pentru a înțelege cum să crești performanța în echipă și cum să îți dezvolți calitățile de lider, organizăm cursul „Leadership la cote înalte”, desfășurat pe 29 mai la Hanul Cu Tei în București. Trainerul, Cristian Fertea, este un coach cu peste 25 de ani experiență în afaceri, timp în care a livrat peste 2,000 de ore de training și consultanță pentru peste 3,000 de participanți.

Descoperă agenda evenimentului și rezervă-ți locul aici: