Mulți oameni consideră că atunci când apreciezi lucrurile mici din viața ta, ești pe drumul cel bun spre fericire. Dar ce este fericirea? Cele mai multe emoții sunt tranzitorii, ceea ce înseamnă că nu rămân într-o singură stare pentru o perioadă lungă de timp. Oamenii care sunt considerați optimiști vor avea momente de tristețe sau depresie. Chiar și persoanele depresive nu sunt în depresie tot timpul, aceastea având momente de fericire, de asemena.

Gândește-te la un un eveniment major ca și un război. Când două țări sunt în război, ambele părți pierd vieți, este sângeros și poate dura mai mulți ani, dar când războiul se sfârșește, ambele țări sunt euforice. Nu va mai fi vărsare de sânge din cauza războiului și oamenii se pot întoarce acasă.

Cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic în lume cu excepția faptului că războiul s-a sfârșit. Cu alte cuvinte, soarele a continuat și continuă să răsară în fiecare zi. Oamenii încă trebuie să-și administreze propriile vieți. Euforia de la sfârșitul războiului nu durează mult. Câteva luni mai târziu, războiul este terminat iar euforia „a murit” și ea.

Același lucru se întâmplă, într-o măsură mai mică atunci când ai o problemă de sănătate. De exemplu: să presupunem că ai o problemă la stomac care te deranjează și te face să te simți incomod. Când durerea trece și starea de incomoditate dispare, te simțiți minunat. Cu toate acestea, nu te simți cu nimic mai bine față de cum te simțeai înainte să experimentezi durerea, doar că de data aceasta te raportezi la starea de rău. Acesta este felul în care stările emoționale lucrează, ele schimbându-se de la o stare la alta în mod constant.

Apreciind lucrurile mici în viață, te pot conduce la fericire, dar probabil, ești mulțumit mai mult decât ești fericit. Mulțumirea poate fi considerată ca fiind o stare neutră, sprijinită pe partea fericirii. Nu este nimic rău când ești mulțumit, dar de asemenea, nu există nimic care să te facă prea fericit.

S-ar putea să fie prea multă presiune pentru fericirea ta când trebuie să te străduiești să te mulțumești pe tine însuți. Vestea bună este că aprecierea ta pentru lucrurile mici din viața ta, îți aduce mulțumirea fără să-ți faci griji pentru încercarea de a te face fericit tot timpul. Acest lucru se va produce în mod normal.