10 Tehnici Simple de eliminare a stresului și a anxietății la locul de muncă
Ricky Gervais și sit-com-ul de succes al BBC The Office au avut un succes uriaș, generând nenumărate reproduceri și răsuciri de situații.
Acest fapt a fost determinat de transferul situației comice la nivelul barierelor culurale. Idiomurile exacte ale limbajului pot fi puțin diferite, însă în esență vedem oameni în sit-com pe care îi asociem cu colegii noștri de serviciu – uneori ne vedem chiar pe noi înșine.
Pe lângă asemănarea cu diverse personaje, pot fi identificate și diverse situații sau caractere.
Ricky Gervais și sit-com-ul de succes al BBC The Office au avut un succes uriaș, generând nenumărate reproduceri și răsuciri de situații.
Acest fapt a fost determinat de transferul situației comice la nivelul barierelor culurale. Idiomurile exacte ale limbajului pot fi puțin diferite, însă în esență vedem oameni în sit-com pe care îi asociem cu colegii noștri de serviciu – uneori ne vedem chiar pe noi înșine.
Pe lângă asemănarea cu diverse personaje, pot fi identificate și diverse situații în care se găsesc caracterele. Aceste două citate din The Office îți sună cunoscute?
Jim Halpert: La momentul actual, acesta este doar un job. Daca avansez, aceasta va deveni cariera mea. Iar dacă aceasta este cariera mea, va trebui să ma arunc în fața trenului.
Michael Scott: Aceasta este recepționera noastră, Pam. Dacă crezi că este drăgută acum, ar fi trebuit să o vezi în urmă cu câțiva ani.
Aceste replici pot fi amuzante însă ele indică un aspect de bază și fundamental referitor la locul de muncă: stresul și mai specific, stresul la locul de muncă.
Executivul de sănătate și securitate la locul de muncă la Marii Britanii (HSE); Organismul britanic de sănătate și securitate la locul de muncă definește stresul la locul de muncă ca: reacția adversă a unei persoane la presiunea excesivă la care este supusă sau la alte tipuri de cereri formulate în direcția ei.
Un anumit nivel de stres este totuși sănător, deoarece ne menține pe picioare și ne stimulează să ne atingem obiectivele. În esență, stresul ne va determina să avem vieți mai împlinite. Dificultatea aici este determinată de idenitificarea unei balanțe sănătoase de stres deoarece prea mult stres și anxietate sunt cu siguranță dăunătoare sănătății și bunăstării. Ce tehnici putem folosi pentru a încuraja eliminarea stresului și anxietatății din viețile noastre? Mai rămâi cu mine puțin timp în care ne vom uita la 10 idei simple de inițiere a procesului de eliminare a stresului și a anxietății la locul de muncă.
1. Armonizează-ti trupul
Poată părea o idee simplă, dar aceasta constituie cheia ce deblochează cutia ce cuprinde alte tehnici de eliminare a stresului și a anxietății ce urmează să le analizăm. Acordă atenție nivelului de stres pe care îl experimentezi în fiecare moment. Pentru început, trebuie să fi conștient de momentele în care nivelul de stres începe să crească.
Măsorară-ți nivelul stresului pe o scală de la 1 la 10. Când ești acasă, găsește o perioadă în care ești singur și te poți întinde cu ochii închiși. Ascultă muzica ta preferată pentru relaxare sau stai doar în liniște, oricare variantă funcționează mai bine pentru tine. Trebuie doar să-ți lași mintea să cutreiere și nu încerca să-ți stăpânești gândurile, oricât de efemere ar fi. După circa 10 minute ar trebui să atingi un nivel minim de stres.
Acesta este etalonul de măsurare a celorlalte nivele de stres. În timpul zilei verifică scala, nu nivelul de tensiune pe care-l simți: ai umerii strânși și încordați; cum îți simți stomacul, este strâns și agitat; ai maxilarul încordat?
2. Alocă-ți timp pentru mișcare
Mișcarea este o modalitate foarte bună de reducere a nivelului de stres. Doar prin ridicarea de pe scaun și mișcarea în încăpere, va determina o diminuare a nivelului de stres și a anxietății. O plimbare sprintenă în timpul pauzei de prânz și o sesiune scurtă de alergare la sfârșitul zilei vor reduce tensiunea și te mențin de asemenea în formă.
3. Alocă-ți timp să respiri adânc
Respiră adânc, inspirând pe nas, iar după ce ți-ai ținut respirația pentru circa trei secunde, expiră ușor pe gură.
4. Alocă-ți timp pentru a utiliza puterea minții de a crea imagini
Aceasta este o altă metodă foarte bună de reducere a stresului și a anxietății la locul de muncă. Oprește-te pentru câteva momente și imaginează-ți că ești într-un alt loc. Ascultă sunetul mării, vizualizează culorile vii ale cerului, avântă-te către locul tău preferat fără a mai aștepta după acea vancață îndepărtată; du-te acolo astăzi. Cu cât imaginile sunt mai vii, cu atât tehnica de diminuare a stresului și a anxietății este mai eficientă.
5. Alocă-ți timp pentru a-ți contesta gândurile iraționale
Fii atent la vocea ta interioară și la mesajele care ți le trimite. Adesea aceste gânduri au la bază diverse stări mentale, iar gândurile iraționale pot fi dăunătoare și pot determina nivele de stres inutile. Spre exemplu, dacă te simți presat de un anumit proiect ce trebuie terminat până la o anumită dată, te poți afla în situația de a te gândi că trebuie să termin acest proiect, altfel voi fi concediat și va trebui să-mi găsesc un alt loc de muncă!. Cel mai probabil acest gând nu-și are locul aici, însă dacă chiar este real, atunci poate chiar ar trebui să-ți găsești un alt loc de muncă.
6. Planifică-ți munca în sarcini mai mici și mai ușor de gestionat
O sarcină mare poate fi copleșitoare de aceea este mai util să o defalchezi pe mai multe sarcini mai mici și mai ușor de finalizat. În felul acesta ne atingem mai multe obiective într-o manieră incrementală, iar sentimentul de reușită după fiecare etapă este de asemenea mai mare. Oferă-ți câte o recompensă după fiecare sarcină mică îndeplinită, nu trebuie să aștepți finalizarea întregului proiect pentru a te bate singur pe umăr.
7. Redu cantitatea de cafeină consumată
Ai văzut vreodată un copil de doi ani comportându-se după ce a mâncat câteva prăjituri sau după ce a băut Coca-Cola? Exact acest lucru ni se întâmplă și nouă dacă consumăm prea mult zahăr sau cafeină. Totuși, spre deosebire de copii, care pot alerg în voie, noi nu putem să facem zgomote de avion în birou, de aceea trebuie să purtăm cu noi excesul de stres.
8. Acordă-ți pauze de joacă
Unele organizații au mingi sau mingi anti-stres în interiorul lor, iar o simplă strângere a mingii este suficientă pentru diminuarea rapidă a stresului sau a anxietății. Alți oameni se joacă câteva minute pe diverse site-uri cum este www.addictinggames.com. Acestea sunt scurte (nu durează mai mult de 5 minute), ușor de jucat și majoritatea nu trebuie descărcate.
9. Descarcă-ți surplusul de energie într-o manieră acceptabilă
Să nu crezi că nu poți să-ți dai puțin drumul la gură, însă ține cont de faptul că vorbele spuse la mânie te pot urmări o perioadă lungă de timp dacă sunt citite sau auzite din greșeală de persoane nepotrivite. Nu scrie într-un e-mail ceva ce nu vrei ca întraga organizație să știe.
10. Înțelege faptul că puțin stres este bine meritat
În final, înțelege că puțin stres este natural în momentul în care ieși din zona ta de comfort. Un anumit nivel de stres trebuie acceptat dacă vrei șă-ți extinzi orizonturile, să înveți sarcini noi și să obții responsabilități noi. Acest tip de stres poate că nu este foarte amuzant, însă este bine meritat.